Велико Търново изпрати 2023-а година с 27% ръст на туристите

...
  Велико Търново изпрати 2023-а година с 27% ръст на туристите
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Развитието на В. Търново като целогодишна дестинация за културен туризъм е приоритет

 

 _2024 izbori_v013

 

Велико Търново изпрати 2023-а година с 27% растеж на туристите и 44% нарастване на проведените от туроператорите групи.

 

Старопрестолният град към този момент доближава равнищата отпреди пандемията. Цифрите могат да са и още по-големи и по-категорични, в случай че през последните три години страната, отпред с „ смяната “, не беше абдикирала от всички публични сфери, в това число и туризма. За ГЕРБ-СДС районен приоритет е одобряването на Велико Търново и района като целогодишна дестинация за културен и събитиен туризъм, споделя лидерът на листата проф. доктор Костадин Ангелов. И разяснява, че капацитетът на цялата област и въобще – на Старопланински туристически регион, е доста огромен.  

 

Велико Търново се слави с най-големия музеен комплекс навън на Балканите, включващ крепостите Царевец и Трапезица, църквата „ Свети Четиридесет мъченици “ и средновековните манастири в кв. „ Асенов “. Трапезица е образец за целесъобразната държавна политика в областта на туризма по времето на ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Тогава по план на Министерство на културата с европейски средства бе построена прилежаща инфраструктура, а с финансова поддръжка от Азербайджан историческият рид против Царевец бе завършен като архитектурно-музеен резерват с интерактивен център, реставрирани крепостни стени, кула и средновековни църкви.

 

Работата по Трапезица занапред следва - към този момент се създава план за реституция и консервация на целия южен и източен бранш, който ще има потребност от финансиране и тук е ролята и на страната – както беше през 2016-а година, изясни проф. доктор Костадин Ангелов. 

 

Паралелно с това, по-малките общини имат сериозен неразкрит капацитет в областта на кулинарния, винения, екологичния и фестивалния туризъм. 

 

Партньорствата са доста значим детайл в постигането на задачите в бранша. Затова и в Народното събрание, и в бъдещото държавно управление ГЕРБ-СДС ще са основатели за градивна работа, разговор и поддръжка за всяка добра концепция от браншовите организация, общините и общинските туристически организации, музеите, галериите, академичната общественост и профилираното приблизително обучение, споделя проф. доктор Ангелов.

 

Разумни и изпълними звучат настояванията на сектора - засилена реклама на историческото завещание и културните календари в прилежащите страни и в Европа, специфични рекламни спотове върху историческите дестинации, промотиране на съответни културно-исторически обекти в чужбина.

 

След ограниченията за решение на проблемите със сезонните служащи, които 49-о Народно заседание одобри с помощта на гласа на ГЕРБ-СДС, акцент ще бъде подложен и върху задълбочаване на връзката сред образованието – приблизително и висше, с бизнеса, в това число посредством особено създадени стратегии за дуално образование. Целта е обезпечаване на непрекъсната работна ръка от добре готови фрагменти.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР